SUA ar putea muta în Romania, Polonia sau țările baltice o echipă din Germania, cu tancuri și vehicule Bradley

SUA ar putea muta în Romania, Polonia sau țările baltice o echipă din Germania, cu tancuri și vehicule Bradley
Publicat: 25/11/2014, 14:32

El a adăugat că departamentele Apărării și de Externe discută în prezent cu statele membre NATO despre locul exact în care ar urma să fie „prepoziționat echipament” în Europa de Est, în contextul în care Statele Unite nu mai au o prezență militară masivă, ca cea din Germania de Vest din timpul Războiului Rece, iar strategia curentă prevede furnizarea către forțele din avanpost a unor capabilități de reacție rapidă, alături de antrenamente cu forțe NATO locale, se arată într-un comunicat al Departamentului american al Apărării (DoD) postat pe site.

Deși „amprenta (americană) în Europa este mult mai mică decât era, putem furniza capabilitățile necesare”, a spus generalul, adăugând că speră ca fondurile destinate operațiunilor de urgență în străinătate să fie aprobate pentru toate cheltuielile prevăzute în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve.

Locotenent-generalul Hodges a făcut aceste declarații de la Vilnius, într-o teleconferință în care a anunțat că militarii din cadrul Diviziei I Cavalerie și unitățile care o vor înlocui ulterior vor efectua rotații în Europa de Est până la sfârșitul lui 2015 în cadrul operațiunii, iar aceste rotații pot continua și după 2015, în viitorul apropiat. Aceste rotații au scopul atât să ofere „asigurări importante” aliaților din NATO ai Statelor Unite cu privire la angajamentul Washingtonului de a „descuraja agresiunea rusească”, cât și să asigure un răspuns mai rapid în cazul unei eventuale agresiuni, a subliniat el.

Comandantul LANDCOM, cu sedul la Izmir, în Turcia, a declarat că are două motive de optimism, primul că Statele Unite s-au angajat față de o strategie de apărare a țărilor est-europene din NATO prin European Reassurance Initiative, iar al doilea că NATO este implicată. „Nu am văzut Alianța mai unită ca după Summitul din Țara Galilor” din septembrie, a spus generalul, subliniind că liderii statelor membre au „recunoscut anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și activitățile ilegale ale acesteia în estul Ucrainei”.

Rusia nu va îndrăzni să se angajeze într-un atac convențional, este de părere generalul american, care nu a exclus însă încercări de „activare a etnicilor ruși”, ca în Ucraina, sau de „intimidare” a unor țări, ca în Lituania.

Faptul că Alianța Nord-Atlantică a sancționat Rusia și s-a pronunțat hotărât împotriva agresiunii Moscovei este cu atât mai impresionant cu cât nu toate cele 28 de state membre sunt de acord că Rusia reprezintă „amenințarea numărul unu” pentru NATO, se arată în comunicat. Țările din sudul NATO consideră cea mai importantă amenințare imigrația din Africa de Nord, iar Turcia privește peste frontieră în Irak și Siria și consideră tulburările de colo principalul motiv de îngrijorare, potrivit aceleiași surse.

Generalul a anunțat că și-a petrecut ziua de luni alături de militari din Divizia I Cavalerie aflați în Lituania și că va vizita, în cursul săptămânii, militari din Estonia și Polonia.

El a subliniat că Statele Unite și NATO nu se vor lăsa intimidate de agresiunea rusească și că orice altă agresiune va fi întâmpinată cu un „răspuns ferm și rapid”.

El a comentat afirmația președintelui rus Vladimir Putin, care a spus în urmă cu câteva luni, „putem fi în Vilnius în două zile”. „Ei, bine, eu am ajuns aici în trei ore, de la Wiesbaden”, în Germania, a spus generalul american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Aur pentru David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”